SKILLNADER MELLAN ATT KÖPA EN FASTIGHET I SPANIEN OCH SVERIGE

Skillnaden mellan att köpa en fastighet i Spanien och Sverige är stor och det är viktigt att veta några grundläggande fakta om detta.

För det första är det viktigt att veta att för att kunna kalla sig fastighetsmäklare här i Spanien behöver man inte någon särskild utbildning och man har inga lagliga skyldigheter som kommer med titeln, det vill säga att det inte är en reglerad titel.

Här i Spanien kan en fastighet säljas med ett lån eftersom dessa tillhör fastigheten och inte ägaren.

I Sverige skrivs köpekontraktet med hjälp av mäklaren på banken, men i Spanien måste köpekontraktet officiellt undertecknas hos notariepublicus, en officiell statlig titel.

Spanien måste man betala överlåtelseskatt på 8% av köpeskillingen eller 10% moms när man köper nybyggnation. Dessa procentsatser kan skilja något beroende på vilket område i Spanien huset ligger.

Det är mycket viktigt att känna till att Spanien är ett mycket decentraliserat land med tre nivåer av lagar och regler. Specifikt betyder det att processen och reglerna kan skilja avsevärt om man köper ett hus i en stad eller i en annan.

Vill man ha hjälp med detta kan man kontakta mig på almunecar.felicia@gmail.com.

HUR SER ARVSLAGEN UT I SPANIEN?

Arvslagen är annorlunda svensk lag men kortfattat ärver man inte varandra i en relation vare sig man är gift eller sambo. Allt går ner i (barn) eller upp (föräldrar) först. Bröstarvingar (barn) ärver alltid 33% delat lika men resten får man testamentera bort. En make/maka som äger halva huset har kvar nyttjanderätten (usofructo) till hemmet tills hen dör.

Äger man en fastighet i Spanien är det viktigt att se över vem som ärver en. Är man dessutom resident måste man välja vilken lag man vill ska användas för sitt arv genom ett testamente.

Vill man ha hjälp med detta kan man kontakta mig på almunecar.felicia@gmail.com.

VAD BETYDER RESIDENTE?

Att vara residente betyder att man är skattskriven i Spanien och då blir man utskriven ur Sverige. Man ansöker om residencia hos nationalpolisen i Motril. Man behöver då bland annat visa att man kan försörja sig men kraven skiljs lite beroende på om man är pensionär eller arbetande.

Vill man ha hjälp med detta kan man kontakta mig på almunecar.felicia@gmail.com.

HUR LÄNGE FÅR MAN VARA I SPANIEN?

Som EU medborgare får man vara i Spanien i 3 månader under 180 dagar. Ska man stanna mer som många gör ska man registrera sig i invandrarregistret (registro extranjero) hos nationalpolisen i Motril. Stannar man mer än 6 månader förväntas man bli residente och betala skatt här.

Vill man ha hjälp med detta kan man kontakta mig på almunecar.felicia@gmail.com.

VAD BETYDER EMPADRONARSE?

Empadronarse betyder att man skriver in sig i kommunen på en specifik adress vilket gör att kommunen får bidrag för dig som innevånare. Är man empadronado har man rätt att rösta i lokalvalen (om man anmält att man vill det). Detta görs hos kommunen.

Vill man ha hjälp med detta kan man kontakta mig på almunecar.felicia@gmail.com.

VAD ÄR NIE NUMMER?

NIE nummer är liknande svenskt personnummer och behövs för, bland annat, att köpa hus, skaffa telefon mm. Det börjar och slutar med en bokstav till skillnad från spanjorers DNI som inte har bokstav i början. NIE nummer fixar man hos nationalpolisen i Motril eller Torre del Mar, man måste dock ha beställt tid innan. Man behöver ha med sig ansökan, pass samt kopia och betald avgift. 

Vill man ha hjälp med detta kan man kontakta Felicia på almunecar.felicia@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *